Koira söi kengät - Tekikö se sen kostaakseen?
Usein ajattelemme koiran koulutusta temppuina tai työtehtävinä. Kouluttaminen on myös sitä, mutta se on ensisijaisesti koiran käyttäytymisen muuttamista.
Koira toimii aina omasta mielestään joka tilanteessa oikein.
Koirat eivät osaa valehdella eivätkä ne ole laskelmoivia kuten me ihmiset. Ne eivät osaa ajatella käytöksen seurauksia pitkien aikojen päähän. Eli koirat eivät pureskele kenkiä, koska haluavat kostaa meille, koska olimme pitkään töissä. Koirat eivät karkaa naapurin koiran luokse, koska eivät enää pidä meistä tai haluavat ärsyttää meitä. Koirat ovat yksinkertaisempia. Koirien käytöstä ohjaa niiden lajityypillinen käytös
Kouluttamalla koiraa haluamme ensisijaisesti muuttaa koiran käytöstä haluamaamme suuntaan
On väärin olettaa, että koira toimii aina meidän haluamallamme tavalla ja se tietäisi suoraan, miten toivomme sen käyttäytyvän jossain tilanteessa. Eiväthän toiset aikuiset tai lapsetkaan käyttäydy niin. Miksi koiran siis pitäisi, jos sille ei ole kerrottu miten haluamme sen käyttäytyvän?
Kouluttamisella voidaan muovata koiran käytöstä paljonkin haluamaamme suuntaan. Tarvitaan ensiksi selkeä tavoite eli toivottu käytös johonkin tilanteeseen. Sen jälkeen vahvistetaan tilanteessa haluamamme käytöstä, jotta käytöksestä tulee uusi haluttu toimintamalli.
Otetaan esimerkki:
Toivomme koiran tervehtivän vieraita ystävällisesti, mutta rauhallisesti ja menevän pienen nuuskimisen jälkeen rauhassa makoilemaan omalle paikalle.
Todellisuudessa juoksemme kilpaa ovikellon soidessa ovelle ja huudamme koiralle "EI!!" samalla kun koira hyppi ja haukkuu ovea vasten. Avamme oven pitäen haukkuvaa koiraa pannasta ja kehottaen puoli huutoa vieraita tulemaan peremmälle. Pahoittelet koiran käytöstä naama punaisena ja selität koirasi olevan ihan kiltti, mutta se rakastaa kaikkia samalla kun suljet sen viereiseen huoneeseen oven taakse. Oven takana koira jatkaa haukkumistaan ja saattaa purkaa käytöstään repimällä huonekaluja tai pureskelemalla niitä yksin jäätyään. Tästä usein ajatellaan sen tehneen tämän tuhon tahallaan ja kostoksi, koska suljimme sen huoneeseen. Koira ei ajattele niin.
Kuulostaako tutulta?
Mikäli koiralle ei ole opetettu toivomaamme käytöstä ja vahvistettu pennusta pitäen toivomaamme käytöstä koira käyttäytyy niin kuin se käyttäytyy. Jos emme ole opetelleet yhteisiä liikennesääntöjä tai käytöstapoja käyttäydymme niin kuin parhaaksi näemme ja osaamme. Samoin toimii koira.

Usein ihmiset eivät tiedosta vahvistavansa koiralle tiettyä käytöstä. Meidän ihmisten on mietittävä aina koiran koulutuksessa omaa käyttäytymistämme. Meidän tulisi osata miettiä vahvistamaamme käytöksen seurausta pidemmällä tähtäimellä. Mikäli toivomme koiran käyttäytyvän rauhallisesti ilman hyppimistä ihmisiä vasten on meidän vahvistettava koiran istumista ihmisen lähellä. Samoin tulee vahvistaa vieraista ihmisistä luopumista eli koiran tulee haistelemisen jälkeen palata luoksemme tai mentävä omalle paikalleen. Nämä kaikki on opetettava koiralle erikseen ja vahvistettava niitä.
Koiran käytöksen muovaaminen ei ole vaikeaa, mutta se vaatii usein paljon toistoja. Hyvää suunnittelua ja oman käytöksen miettimistä ja usein muuttamistakin. Pitkäjänteisyyttä tarvitaan myös aina koiran käytöksen muuttamisessa ja opettamisessa.
Iloa yhteiseen arkeen koiran kanssa!
Paula Halonen